Budowa kolagenu opiera się w pierwszej kolejności na dość nietypowym porównując do innego rodzaju białek ludzkiego organizmu składzie aminokwasów łączących się ze sobą w włókna. Kolagen zawiera głównie zwiększone ilości glicyny i proliny oraz dodatkowo dwa innego rodzaju aminokwasy formowane w procesie translacji enzymatycznej z proliny i lizyny. Organizm do ukończenia około dwudziestego piątego roku życia samoczynnie wytwarza kolagen. Z czasem ta umiejętność zanika w zawiązku z czym pojawiają się pierwsze ubytki kolagenu, których efektem jest nieprawidłowe funkcjonowanie organizmu i pojawienie się pierwszychzmarszczek.
Aktywny kolagen wystepuje w wielu postaciach. Olbrzymim zainteresowaniem w ostanim cieszy się kolagen do picia. Płynna forma preparatu wchłaniana bezpośrednio przez organizm już w przewodzie pokarmowym szybko jest przyswajalna i w zaledwie dwanaście godzin od spożycia uzupełnia braki w skórze. Płyn kolagenowy jest bezsmakowy i można go dodawać zarówno do wody czy soków jak również koktajli na bazie owoców. Dla zwiększenia eektywności kracji kolagenowej można go zażywać razem z innymi preparatami w postaci płynnej o zwiększonej zawartości witaminy C.